Főoldal Média Hírek Több tízezer visszaváltás három nap alatt a Strand Fesztiválon

Több tízezer visszaváltás három nap alatt a Strand Fesztiválon

2024. szeptember 03.

A MOHU és a Strand Fesztivál együttműködésének köszönhetően több tízezer palackot váltottak vissza a fesztivál ideje alatt. Telepített automaták, egy egyedülálló HORECA megoldás, valamint szemléletformáló workshopok várták a fesztiválozókat és az őket kiszolgáló vendéglátó egységeket. 

A Zamárdiban megrendezett, idén is teltházzal futó Strand Fesztiválon is kiemelkedő igénybevétel mellett működött a műanyag és alumínium palackok csomagolásának visszaváltása. Az augusztusi rendezvény ebből a szempontból is kiemelkedett a nemzetközi vonalból, hiszen a legtöbb nemzetközi fesztivállal ellentétben a fesztiválozók már a helyszínen visszakaphatták a visszaváltott palackok után járó visszaváltási díjat.

A MOHU a nemzetközi gyakorlattal szemben többféle lehetőséget biztosít a fesztivál jellegű hazai rendezvényeken a  vásárolt palackok kezelésére. Ehhez azonban minden esetben szükséges a rendezvényszervező aktív közreműködése. Az idei évben két teljesen más stílusú fesztiválon is jól vizsgáztak a rendszer által nyújtott lehetőségek, a Paloznaki Jazzpiknik esetében például  az úgynevezett kézi visszaváltási rendszer működött. A visszaváltott palackokat a MOHU elszállította és a visszaváltási díjat kezelési költséggel növelten megtérítette a rendezvényszervezőnek.

A Strand Fesztivál esetében a MOHU és a szervezők alapos előkészítést követően, nagy erőkkel készültek arra, hogy az eseményen sikeresen és a lehető legnagyobb kapacitással működhessenek a visszaváltópontok. Hazánk egyik legnagyobb fesztiválján automatákkal is megjelent a MOHU, ahol vagy banki utalással vagy jótékony célú felajánlással lehetett a palackok ellenértékét visszakapni.

Mindezek mellett a vállalat biztosította a vendéglátóhelyek részére a kifejezetten számukra  kifejlesztett HORECA megoldáson keresztüli visszaváltást. Ebben a rendszerben azokat a palackokat gyűjti össze a MOHU, amelyek nem kerülnek átadásra a fogyasztó részére, vagyis a “pult mögött” maradnak, mint például azok a boros vagy üdítős üvegek, amiket koktélokhoz használtak fel.  A MOHU ilyenkor a vendéglátóhelyektől veszi vissza a palackot.

Ezek a megoldások, valamint a kiegészítő workshop foglalkozások  a  Strandon is jól vizsgáztak, hiszen a három nap alatt több tízezer palackot váltottak vissza a fesztiválozók, amiből újra palackok készülhetnek. Egy évvel korábban valamennyi ilyen palack elásásra került, most azonban a fesztiválok palackjainak hulladéka már megfelelő helyen köthet ki, és újrahasznosítják azt.

Az egyedülálló, a visszaváltási díj azonnali bankszámlára utalását lehetővé tevő REpont alkalmazást augusztus végéig már közel 800 ezren töltötték le, csak a Strand Fesztivál ideje alatt az applikációnak  közel 60 ezer új felhasználója lett. Minden tizedik fogyasztó bankszámlával regisztrált az applikációba. 2025-re további nagyteljesítményű ún. Fesztivál RVM-ekkel készül a MOHU további alternatívát nyújtva a fenti említett lehetőségeken túl.