Főoldal Média Hírek Tájékoztató iskolai papírgyűjtésről

Tájékoztató iskolai papírgyűjtésről

2023. szeptember 22.

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) továbbra is lehetőséget biztosít az oktatási intézményekben történő papírhulladék gyűjtésre. Az oktatási intézmények a MOHU szerződött alvállalkozóitól tudják megrendelni a gyűjtési igényt.

A papírhulladékért fizetett ösztönző és kompenzációs díjak a MOHU holnapján érhetőek el a Média/Dokumentumtár Árak menüjében:

https://mohu.hu/media/dokumentumtar#pickedCategory=123   (Figyelem a lista havonta frissül!)

Az intézmények illetékesei két eltérő folyamat közül választhatnak a papírhulladék gyűjtésének és elszállításának megszervezésére, attól függően, hogy

  1. alapítványként vagy saját adószámmal rendelkező oktatási vagy nevelési intézményként, illetve,
  2. magánszemélyként rendelik meg a szállítási tevékenységet.

 

  1. Gyűjtés megszervezése alapítványként vagy saját adószámmal rendelkező oktatási vagy nevelési intézményként:

Az oktatási intézmények alapítványainak, valamint a saját adószámmal rendelkező oktatási vagy nevelési intézményeknek első lépésként a MOHU elektronikus ügyintézési felületén, a Partner Portálon szükséges regisztrálnia.

A regisztráció során a papírgyűjtésnek megfelelő cikket szükséges megadni: papír hulladék vegyes ömlesztett iskolai GYP. Ezt követően a portálon a cikkekhez lehetőség lesz szolgáltatót kiválasztani. Az edényzet méretét a kiválasztott szolgáltatóval szükséges egyeztetni. A hulladék elszállítását szintén a Partner Portálon kell majd rögzíteni, megrendelni.

Mivel a papír hulladékok ezen része a Kiterjesztett Gyártói Felelősségi (EPR) rendszerbe tartozik, ezért a begyűjtés költségét az EPR gyártók fedezik, a hulladékbirtokos (gyűjtést/szállítást megrendelő) ezért díjat nem fizet.

A papírgyűjtés során összegyűjtött papírhulladékért az intézmények a MOHU Zrt-től a MOHU honlapon szereplő kompenzációra lesznek jogosultak, melyet a regisztráció során megadott számlaszámra teljesít a MOHU az ÁSZF-ben rögzítettek szerint.

A regisztráció menetével kapcsolatos tájékoztató a MOHU weboldalán érhető el: https://mohu.hu/nem-lakossagi-ugyfelek/gazdalkodo-szervezetek-es-intezmenyek-regisztracioja További felmerülő kérdésével kapcsolatban – például önszámla kiállítás kérdése - felveheti a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal írásban, vagy hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között telefonon is (+36 1 776 7770).

Felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben már rendelkezik MOHU Partner Portál regisztrációval és hulladékbirtokosi szerződéssel más hulladékok tekintetében (pl.: használt sütőolaj, elem), abban az esetben a fenti cikkel ki tudja bővíteni a meglévő szerződését. Ellenkező esetben online szerződést kell kötnie.

 

  1. Gyűjtés megszervezése magánszemélyként

A gyűjtésben az oktatási intézmény által delegált szülő(k) magánszemélyként is részt vehetnek, ebben az esetben a gyűjtési igényt szintén a gyűjtésben területileg illetékes intézményi szolgáltató felé kell jelezniük, aki megszervezi a gyűjtési folyamatot.

Ez esetben a delegált magánszemélyek részéről MOHU Partner Portál felületén külön regisztráció elvégzése nem szükséges.

Az átvett papírhulladékok ellenértékét - ösztönző formájában - a MOHU alvállalkozója, azaz a gyűjtést végző szolgáltató fizeti ki.  (Cikk: 'papír hulladék vegyes iskolai gyűjtésből’)

A papírgyűjtésben illetékes szolgáltatók listája megyei bontásban, elérhetőségekkel a MOHU honlapján érhető el: https://mohu.hu/file/documents/0/0135/iskolai_papirgyujtes_20231031.pdf 

A gyűjtésben részt vevő szolgáltatók mind a két típusú megrendelés esetén segítséget nyújtanak az érdeklődő intézményeknek. Kérjük forduljanak hozzájuk bizalommal!

Legújabb híreink

november 15.

Esztergomban indul a MOHU országos hulladékudvar-építési programja

2023 novemberében elkezdődik a MOHU nagyszabású, országos hulladékudvar-építési programja, melynek első helyszíne Esztergom. A korszerű létesítmény várhatóan 2024 májusától várja a város és térsége lakosságát, amelyet a következő tíz évben országszerte további 82 hasonló létesítmény követ. Első körben többek között Tisztaföldváron, Karcagon és Veresegyházán.

november 14.

Felhívás eredeti hulladéktermelőnek nem minősülő gazdasági szervezetek részére

Tájékoztatjuk, hogy amennyiben rendelkeznek 2023. július 1-jét megelőzően a gazdasági társasághoz került, a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység körébe tartozó koncessziós hulladékkal, azt 2023. október 1-jétől a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. Koncessziós Társaság a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. tv. (Ht.) 92/H.§ (9b) bekezdésének megfelelően veszi át. Az átvett hulladékért a gazdálkodó szervezet ellentételezésre nem jogosult és a koncessziós társaságnak az átvett hulladékkal kapcsolatban igazoltan felmerülő költségeit - a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) hatálya alá tartozó hulladékok kivételével - megtéríti.

november 07.

Tájékoztatás Kompenzációs listaárak módosításáról

Tájékoztatás a 2023. július, augusztus, szeptember és október hónapra vonatkozó Kompenzációs listaárak módosításáról