Főoldal Média Hírek Háztól házig sütőolaj: Magyarországon egyedülálló program indul Kaposváron a MOHU részvételével

Háztól házig sütőolaj: Magyarországon egyedülálló program indul Kaposváron a MOHU részvételével

2023. október 27.

A használt sütőolaj háznál történő begyűjtését vezették be Kaposváron október 25-én. A hosszú távú cél, hogy a lehető legnagyobb hányadát sikerüljön összegyűjteni az országban keletkező évi mintegy 90 ezer tonna használt étolajnak, mert egy csepp étolaj ezer liter vizet szennyezhet el.

„Amikor a használt étolajat visszagyűjtjük, három legyet ütünk egy csapásra: nem szennyezzük el a vizet, nem tesszük tönkre a csatornát és üzemanyagadalék-anyaghoz juttatjuk a Molt, amivel olajszármazékokat lehet kiváltani”

– mondta Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyarországon eddig egyedülálló program indulásához kapcsolódó sajtótájékoztatón.

Áder János kiemelte, hogy a Mol már több mint 10 éve foglalkozik a használt étolaj átvételével, és utalt arra is, hogy január 1-jétől új időszámítás kezdődik a Mol életében és minden magyar háztartásban: betétdíjasok és visszaválthatók lesznek a sörös- és borosüvegek, PET-palackok, valamint az alumíniumdobozok. A termékeket 4 ezer gyűjtőponton lehet majd visszaváltani.

Kaposvár használtsütőolaj-begyűjtési programját 300 millió forintos pályázati forrás alapozta meg. A családi házak lakói között 23 500, szűrővel ellátott 3 literes gyűjtőedényt osztanak szét, a társasházaknál 1042 úgynevezett intelligens konténert telepítenek, amely 70 százalékos telítettségnél jelzi, hogy üríteni kell.

A sajtótájékoztatón Világi Oszkár, a Mol-csoport vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy a hulladék érték.

„A hulladékgazdálkodást végző MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. vállalta, hogy olyan országos rendszert hoz létre, amely a lehető legnagyobb mértékben újrahasznosítja a hulladékot, ezzel óvják a környezetet és erősítik Magyarország gazdaságát”

mondta. Véleménye szerint a körforgásos gazdaság a jövő sikerének kulcsa, ilyen sikertörténet a használt sütőolaj feldolgozása is, mert abból magyarországi üzemben bioüzemanyag-alapanyag készül.

Legújabb híreink

május 14.

Fontos határidő közeleg a visszaváltható italok forgalomba hozatalánál

2024. július 1-től a kötelező visszaváltási rendszerbe tartozó termékek körébe tartozó italok már csak a MOHU által lefolytatott regisztráció után hozhatók forgalomba.

május 09.

Új hulladékudvar nyílt Esztergomban, és országszerte továbbiakat épít a MOHU

Május 9-től várja a lakosságot a MOHU legmodernebb elvárásoknak is megfelelő új, szolgáltatási színvonalat növelő hulladékgyűjtő udvara Esztergomban. A MOHU a következő 10 évben további 82 új hulladékudvart épít országszerte, melyek közül idén 3-4 kivitelezése kezdődhet meg. A MOHU az önkormányzatok által jóváhagyott területen, zöldmezős beruházásban épülő, lakosságbarát kialakítású új hulladékudvarban hétfőtől péntekig 08.00-20.00 között, szombaton 08.00-16.00 között, egyszerűsített ügyintézéssel várja a lakosságot; a leadható hulladékok köre kibővül és egységesül, nyomon követésüket pedig fejlett informatikai rendszer biztosítja. A hulladékudvar-rendszer fejlesztésével növelhető az újrahasznosítás és csökkenthető a lerakás aránya, amely környezetünk és a magyar gazdaság számára is előnyös.

április 30.

Megkezdődött a MOHU országos textilgyűjtőkonténer telepítési programja

3 éven belül 4 500 modern textilgyűjtő konténert fog telepíteni a MOHU országszerte, aminek köszönhetően megnégyszereződik a lakosság számára elérhető textilkonténerek száma Magyarországon. Az új, Magyarországon gyártott, feltörésbiztos konténerek körülbelül 250 kilogramm textília összegyűjtésére alkalmasak. A bedobott textília, ruházati és lábbeli hulladék egy válogatóba (előkezelőbe) kerül, majd az állapotuktól függően újrahasznosítják vagy újrafelhasználják azokat.