Főoldal Média Hírek EPR számlák ÁFA-tartalma

EPR számlák ÁFA-tartalma

2024. február 21.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Pénzügyminisztérium közös állásfoglalásában tájékoztatta a MOHU Zrt.-t arról, hogy a gyártók által a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-nek fizetendő, de az önkormányzatokat megillető EPR díj az általános forgalmi adózás tekintetében szolgáltatásnyújtás ellenértékének minősül.

A NAV-PM közös állásfoglalásnak megfelelően a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. a belföldön székhellyel vagy EPR díjfizetési kötelezettséggel érintett telephellyel rendelkező gyártók részére az önkormányzatokat megillető EPR díjról 2024. 02. 01-től 27% ÁFA felszámításával állítja ki a számláit, míg a belföldön székhellyel vagy érintett telephellyel nem rendelkező gyártók – tekintettel arra, hogy esetükben a szolgáltatásnyújtás teljesítési helye az ÁFA tv. értelmében nem Magyarország – részére kiállított számláink ÁFA-t nem tartalmaznak.

Legújabb híreink

május 14.

Fontos határidő közeleg a visszaváltható italok forgalomba hozatalánál

2024. július 1-től a kötelező visszaváltási rendszerbe tartozó termékek körébe tartozó italok már csak a MOHU által lefolytatott regisztráció után hozhatók forgalomba.

május 09.

Új hulladékudvar nyílt Esztergomban, és országszerte továbbiakat épít a MOHU

Május 9-től várja a lakosságot a MOHU legmodernebb elvárásoknak is megfelelő új, szolgáltatási színvonalat növelő hulladékgyűjtő udvara Esztergomban. A MOHU a következő 10 évben további 82 új hulladékudvart épít országszerte, melyek közül idén 3-4 kivitelezése kezdődhet meg. A MOHU az önkormányzatok által jóváhagyott területen, zöldmezős beruházásban épülő, lakosságbarát kialakítású új hulladékudvarban hétfőtől péntekig 08.00-20.00 között, szombaton 08.00-16.00 között, egyszerűsített ügyintézéssel várja a lakosságot; a leadható hulladékok köre kibővül és egységesül, nyomon követésüket pedig fejlett informatikai rendszer biztosítja. A hulladékudvar-rendszer fejlesztésével növelhető az újrahasznosítás és csökkenthető a lerakás aránya, amely környezetünk és a magyar gazdaság számára is előnyös.

április 30.

Megkezdődött a MOHU országos textilgyűjtőkonténer telepítési programja

3 éven belül 4 500 modern textilgyűjtő konténert fog telepíteni a MOHU országszerte, aminek köszönhetően megnégyszereződik a lakosság számára elérhető textilkonténerek száma Magyarországon. Az új, Magyarországon gyártott, feltörésbiztos konténerek körülbelül 250 kilogramm textília összegyűjtésére alkalmasak. A bedobott textília, ruházati és lábbeli hulladék egy válogatóba (előkezelőbe) kerül, majd az állapotuktól függően újrahasznosítják vagy újrafelhasználják azokat.