Főoldal Média Hírek Elérte a 10 milliót a visszaváltások száma

Elérte a 10 milliót a visszaváltások száma

2024. július 09.

Pénteken elérte a 10 milliót a visszaváltások száma a MOHU REpont visszaváltási rendszerében.

Július 1-től csak visszaváltható csomagolásban forgalmazhatják termékeiket az italgyártók. Ezért egyre több ilyen palackot, üveget és dobozt találni a boltok polcain. Ennek megfelelően a visszaváltások száma nagyon megnőtt az elmúlt időszakban. Az utóbbi napokban a félmilliót is meghaladta a visszaváltás naponta, és mostanra 10 millió visszaváltás történt országszerte. A szám folyamatosan, egyre nagyobb arányban nő.

Január óta lehet találkozni a MOHU REpont automatákkal. Minden 400 négyzetméternél nagyobb üzlethelyiségben kötelező, hogy legyen ilyen automata, és minden 200 négyzetméternél nagyobb üzletben ajánlott. Jelenleg 3000 ponton lehet visszaváltani az automatákban, és 1000 kis üzlethelyiség csatlakozott már a kézi visszaváltási rendszerhez.

Türelmi időről röviden:

A gyártók egy féléves türelmi időt kaptak. Július 1-től csak visszaváltható italcsomagolásban hozhatják forgalomba a termékeiket. Így is még hónapokig megtalálhatóak lesznek a nem visszaváltható palackok, dobozok, üvegek a boltokban, de már egyre több, 50 forintos logóval ellátott itallal találkozhatunk. A szabály nagyon egyszerű, az az egyutas palack, doboz vagy üveg visszaváltható, amin megtalálható az 50 forintos logó, és amiért kifizettük az 50 forintos visszaváltási díjat. A boltoknak is jeleznie kell, melyik a visszaváltható, és melyik a nem visszaváltható csomagolás.

A visszaváltást segíti a REpont applikáció, amely be tudja azonosítani, hogy adott palack visszaváltható-e vagy sem, illetve egy térképes keresőn megmutatja, hol van a legközelebbi visszaváltási lehetőség. A REpont applikáció legfontosabb, és Európában egyedülálló újdonsága azonban az, hogy a vásárló számára lehetővé teszi, hogy azonnal a saját bankszámlájára utalja a visszaváltási díjat. Eddig csaknem 200 000-en töltötték le az alkalmazást, és a visszaváltások egyre nagyobb részében használják azt a vásárlók. Természetesen applikáció nélkül is vissza lehet váltani a palackokat.

Az automatákon háromféle lehetőség közül választhatja ki a vásárló, hogy milyen formában kapja vissza az 50 forintos díjat. A három lehetőség a következő: a boltban levásárolható vócser, saját bankszámlára utalás, jótékonysági célra adományozás.

Azok a kisebb boltok, ahol nem fér el ilyen automata, csatlakozhatnak a kézi visszaváltási rendszerhez. Ebben az esetben a boltos veszi vissza a palackot, és az üzletben lehet levásárolni a visszaváltási díjat. Eddig mintegy 1000 kis üzlethelyiség regisztrált erre a lehetőségre, de várhatóan ez a szám is nőni fog, hiszen a boltok kezelési díjat és eszközöket kapnak a MOHUtól ennek működtetéséhez, illetve a vásárlóknak is vonzerőt jelenthet a visszaváltás. Ha egy kisebb településen két bolt van, és az egyikben lehet csak visszaváltani, várhatóan inkább azt választják majd a vásárlók.