Főoldal Lakosság

Lakosság

2023. július 1-jével új hulladékgazdálkodási rendszer lépett életbe, melyben a magyarországi települési hulladék begyűjtését, kezelését és számlázását a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi. Célunk, hogy a magyarországi tevékenységet országos szinten racionalizáljuk, fejlesszük. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy megóvjuk természeti kincseinket, és tiszta, környezetbarát országot, felelősségteljes társadalmat építsünk. 

Közszolgáltatás

A koncesszióval egy kézbe kerül a hazai hulladékgazdálkodás, amellyel a célunk egy új, országosan egységes, kiszámítható hulladékgazdálkodás megteremtése, amit az átláthatóság,  hatékonyság,  ügyfélközpontúság és minőségi szolgáltatásnyújtás jellemez.

Szolgáltatás

A közszolgáltatás keretében végzett tevékenységeket illetve azok adminisztrációját a Területi Szolgáltatók végzik. Bővebb információt az Ön illetékes Területi Szolgáltatója oldalán talál, melyre az alábbi aloldalon keresztül navigálhat.

Bővebben

Számlázás

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj számlázás is a MOHU feladatai között szerepel, melynek gördülékenyebbé tétele kiemelt céljaink egyike az ügyfélélmény javítása érdekében.

Bővebben

Ügyfélszolgálat

Ügyfeleinknek a szolgáltatás keretében személyes, írásos és telefonon ügyfélszolgálatok is rendelkezésére állnak, ahol profi szakemberek segítik a gyors ügyintézést.

Bővebben

Területi szolgáltató kereső

Területi Szolgáltatója elérhetőségeit megtalálja számlája 1. oldalán, illetve irányítószáma és települése megadásával rákereshet a Területi Szolgáltató keresőn keresztül.

Bővebben

Tájékoztatás a lakosságnál keletkező hamu hulladék kihelyezésével és elszállításával kapcsolatban

Sokan vegyes tüzelésű kazánnal/kályhával fűtenek, melynek mellékterméke a salak és a hamu. A háztartásban keletkező kis mennyiségű hamu a kommunális gyűjtőedénybe helyezhető, csak és kizárólag:

  • kihűlt állapotban,

  • bezsákolva és összekötve.

A kuka ürítésekor a hamu a kis mennyiséget meghaladó mértékben szálló porként jelentkezhet, mely veszélyezteti a dolgozók egészségét, ezen felül a forró hamu rendkívül tűzveszélyes a hulladékgyűjtő autóba kerülve.

Amennyiben a személyzet a gyűjtés során nem megfelelően kihelyezett hamut észlel a hulladékgyűjtő edényzetben, az ürítést megtagadhatja.

Javasoljuk továbbá a tisztelt ingatlanhasználóknak, hogy a hamut lehetőség szerint a telkükön hasznosítsák, mivel a kihűlt fahamu számos nyersanyagot tartalmaz, az akár a komposztba is hasznosítható.

Gyakori kérdések

Ki viszi el a kukámat és mikor? Változik valami?

A hulladékot a szolgáltatók továbbra is elviszik. A hulladék gyűjtése és kihelyezése, valamint a hulladék elszállításának gyakorisága nem változik. Ezzel kapcsolatban továbbra is a korábbi területi szolgáltatók által közzétett hulladéknaptárakból tájékozódhatsz.

Változik a szemétdíj?

Nem. A lakosság továbbra is rezsicsökkentett díjat fog fizetni.

Ki állítja ki a számlát július 1. után? Másnak fizetek ezentúl?

Július 1-jét követően a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. állítja ki a szemétdíjról a számlát.

Budapest közigazgatási határán belül: A díjak fizetésével és módjával kapcsolatban július 1-jét követően nem történik változás.

Budapest közigazgatási határain kívül:

1.Banki átutalás esetén kérjük, a következő bankszámla adatokkal indítsd az utalást:

MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.

OTP Bank

11794008-24030025

Az utalás közlemény rovatában továbbra is meg kell adni a számla sorszámát és azt az egyedi vevő (fizető) azonosítószámot, melyet az átutalni kívánt hulladékgazdálkodási közszolgáltatási számla 3. oldalán, a bal felső sarokban talál. A már megszokottak szerint az utalást segítő részletes tájékoztatás (a bankszámla és a közlemény rovatban feltüntetendő adatok pontos ismertetésével) továbbra is megtalálható lesz a számlákon.

2. Csoportos beszedési megbízás esetén további teendőd nincs.

Az NHKV Zrt., mint kedvezményezett javára csoportos beszedési megbízás teljesítésére adott felhatalmazást a 2023. július 1-jét követően a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény erejénél fogva a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt., mint kedvezményezett javára megadott felhatalmazásnak kell tekinteni.

3. Csekkes befizetés esetében a számla mellé már az új kedvezményezett (MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.) nevére kiállított csekket fogjuk kiküldeni a számla mellékleteként.

4. Díjnet szolgáltatás/e-számla igénybevétele esetén, amennyiben fizetési módként

a banki átutalást választottad, kérjük módosítsa a kedvezményezett adatait a fenti, banki átutalás esetében leírtak szerint;

a csoportos beszedési megbízást választottad, vagy bankkártyás fizetéssel egyenlíted ki a számláidat a felületen, további teendőd nincs.

Személyesen továbbra is tudok ügyeket intézni?

A szerződött partnereink ügyfélszolgálatán továbbra is a már megszokott módon lehet ügyeket intézni. Az ügyfélszolgálati helyszínekkel és nyitvatartással kapcsolatban a Területi szolgáltató keresőben tájékozódhatsz.

Mi lesz a szelektív kukákkal?

A lakossági házhozmenő szelektív hulladékgyűjtés változatlan marad. A hosszútávú célunk egy egységes és magas szolgáltatási színvonal elérése. A lakossági házhozmenő hulladékgyűjtést kiegészítő szelektív gyűjtőpontok is zavartalanul üzemelnek. 2023. július 1-től Magyarország minden hulladékudvara minden Magyarországon lakcímmel rendelkező magánszemély számára hozzáférhető lesz, azaz nem csak a lakcímed szerinti hulladékudvart veheted igénybe.

Mi lesz a magán és iskolai papírgyűjtéssel?

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) továbbra is lehetőséget biztosít az oktatási intézményekben történő papírhulladék gyűjtésre. Az oktatási intézmények a MOHU szerződött alvállalkozóitól tudják megrendelni a gyűjtési igényt. Bővebb információ itt érhető el.

Megmaradnak a textilgyűjtő pontok?

Igen, sőt egyre több textilgyűjtőt helyezünk ki, ahova a már nem hordott ruháidat, cipőidet és az egyéb textilhulladékokat (pl. függönyöket, ágyneműket) visszaviheted. A hozzád legközelebb eső gyűjtőpontot IDE kattintva tudod megkeresni.

Továbbra is leadhatom a használt sütőolajat?

Igen, a leadópontok továbbra is változatlanul működnek.  

Mit tervez a MOHU a hulladékudvarokkal kapcsolatban?

2023. július 1-től az ország minden hulladékudvara minden Magyarországon lakcímmel rendelkező magánszemély számára hozzáférhető lesz. A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. célja a jelenlegi szolgáltatási színvonal növelése. A hulladékudvarokban eltekintünk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megfizetésének igazolásától.A hulladékudvarok minden 10 000 fő feletti településen, minimum heti 48 óra nyitvatartással kell működjenek.2035-ig további 83 db új hulladékudvart kívánunk a lakosság szolgálatába állítani, ezzel tovább növelve a hulladékudvari szolgáltatások elérhetőségét.

Milyen hulladékot és mennyit vihetek be a hulladékudvarba?

Az átvett hulladékok köre és mennyisége változhat a hulladékudvarok mérete miatt. A hulladékudvarba bevihető pontos mennyiségről a hulladékudvar üzemeltetője tud részletes információval szolgálni. .

Hol találhatóak hulladékudvarok?

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. aktuális hulladékudvar listája itt érhető el.

Mi lesz a szelektív szigetek sorsa?

A szelektív szigetek továbbra is működnek, azonban a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, továbbá az italcsomagolások országos visszaváltási rendszere hosszútávon változtathat a szelektív gyűjtési szokásokon, amihez majd igazodik a gyűjtőszigetek elhelyezése és a gyűjthető hulladékok köre is. A gyűjtőszigeteken kívül hosszútávon egyre több helyen lehet majd hulladékudvarokat is igénybe venni erre a célra.

Mi lesz a MÉH-telepekkel? Maradnak? Ha igen, mit vihetek be?

A MOHU-val leszerződött MÉH telepek esetében, július 1-et követően is ugyanúgy be lehet majd vinni a hulladékot a MÉH-telepre, és az értékes hulladék átvételéért továbbra is fizetni fognak. A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. a MÉH telep által fizetett pénzbeli ösztönzőről elszámol a teleppel, a nyilvánosan elérhető publikus listaár alapján. A MOHU-val szerződött MÉH telepek listája a dokumentumtárban, a lakossági menüpont alatt érhető el.

Hova vigyem az elektronikai eszközöket és a használt akkumulátort?

Javasoljuk, hogy az elektronikai eszközöket és a használt akkumulátorokat a forgalmazóhoz vidd vissza, mert ő köteles átvenni ezeket a hulladékokat. Ezeket a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. fogja begyűjteni és gondoskodik azok megfelelő kezeléséről. Ezeket a hulladéktípusokat továbbra is lehetőséged van MÉH- telepeken, vagy hulladékudvarokban leadni. Fontos, hogy leadás előtt tájékozódj arról, hogy  a kiválasztott helyen mit vesznek át.

Hova vigyem a használt gumiabroncsaimat?

Magánszemélyek a hulladékudvarokban és a forgalmazóknál is leadhatják a gumiabroncsokat.

Hogyan használhatom a hulladéklerakókat?

Mindenkivel megesett már, hogy az átlagosnál több hulladéka keletkezett a háztartásban amely nem fért bele a kukába vagy zsákba, ilyen lehetett például lom, vagy zöldhulladék. Ebben az esetben bátran vedd igénybe a hozzád legközelebb lévő  MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. szerződött alvállalkozójának hulladéklerakóját vagy komposztáló telepét. Fontos, hogy mielőtt a hulladékot odaszállítod tájékozódj a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. vagy az adott létesítmény weboldalán, hogy milyen nyitvatartás mellett és milyen típusú és összetételű hulladékot, milyen listaáron vesznek át. Zöldhulladék esetében például kerti hulladéknál ügyelj arra, hogy a komposztálóba ne kerüljön más, biológiailag nem lebomló hulladék.A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. szerződött partnerei a továbbiakban is átveszik a lakosságnál keletkezett lom és zöldhulladékot. A hulladékot személyesen vagy meghatalmazott útján van lehetőséged a hulladéklerakókba, vagy a komposztáló telepekre szállítani. A lerakók a MEKH által meghatározott díjak, míg komposztáló telepek a létesítmény listaára alapján veszik át a hulladékot, amelyet a beszállítója fizet meg.

Mi lesz a kupakgyűjtéssel és a gyűjtőszívekkel?

A MOHU megállapodott azokkal a gyűjtőpontokkal és hulladékhasznosítókkal, akik korábban is átvették a karitatív céllal gyűjtött kupakokat így folyamatos és tovább működik a karitatív célokra történő kupakgyűjtés. Azon dolgozunk, hogy a karitatív célra gyűjtött kupakok átvétele és gyűjtése folyamatos legyen, továbbá ezek az anyagok újrahasznosulhassanak.

Lesz továbbra is lomtalanítás?

Rövidtávon a jelenlegi formában fog működni. A lomtalanítással kapcsolatban továbbra is a településen gyűjtést-szállítást végző szerződött partnerünk( lásd szolgáltató kereső) elérhetőségein, weboldalán, ügyfélszolgálatán tud tájékozódni. Ennek elérhetőségét megtalálja a számlája első oldalának bal felső sarkában.