Tudj meg többet a házhoz menő konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtéséről a minta területeken

 

  • A házhoz menő konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtést a MOHU fokozatosan vezeti be.
  • Januártól első körben, országszerte 14 településen, Budapest, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, valamint Békés társasházi övezeteiben indítja el a szolgáltatást. A kijelölt utcák térképei lejjebb görgetve találhatóak.
  • A házhoz menő gyűjtés 2024-ben 460.000 embert érint.
  • Első körben a MOHU 188.000 darab 5 literes gyűjtőedényt és 14.524 darab 120 literes kukát biztosít a megfelelő elkülönített gyűjtés érdekében.

 

Mi kerülhet a gyűjtőedényekbe?

A konyhai zöld-és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is. Fontos viszont, hogy nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát. Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is.

 

Alábbiakban érhető el a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel szerződött komposztálók listája és nyitvatartási ideje. A lista folyamatosan frissül.

 
 

A biológiailag lebomló hulladék képződésének megelőzésére vonatkozó tevékenységekről, a biológiailag lebomló hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységek részletes szabályairól és a biohulladékból előállított komposzt osztályozásának szabályairól” szóló Kormányrendelet alapján a közösségi gyűjtésre/komposztálásra vonatkozóan bejelentési kötelezettség terheli az azzal megbízott személyt vagy szervezetet 2023. december 31-től, melyre az alábbi felületen biztosítunk lehetőséget. A komposztra vonatkozó adatok megküldéséről regisztrációt követően adunk tájékoztatást.

 

Szeretnénk tájékoztatni, hogy a Hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység ÁSZF-ünk módosul.

Az új ÁSZF hatálybalépési dátuma: 2024. március 14.

ÁSZF közszolgáltatási résztevékenység (hatályos 2024. március 14-ig)

 

 

Konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtés

Kijelölt területek utcaszintű bontásban

 

Békés

 

 

Békéscsaba

 

 

Budapest

 

 

Cegléd

 

 

Debrecen

 

 

Gyula

 

 

Kaposvár

 

 

Kecskemét

 

 

Kistokaj

 

 

Miskolc

 

 

Nagykanizsa

 

 

Székesfehérvár

 

 

Szolnok

 

 

Tatabánya

 

 

Zalaegerszeg